Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Oponki z batata przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z puree z batatów i z cynamonem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
15
minuty
minut
Rodzaj
Deser
,
Pączki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
16
Calories
103
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe oponki z batatem
20
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru do drożdży
50
ml
mleka
(ciepłego )
175
g
batata
(ugotowanego )
ok 250
g
mąki pszennej
((ponad 1,5 szklanki))
25
g
cukru
((2 lekko czubate łyżki) )
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
1
jajko
25
ml
oleju
((około 2,5 łyżki) )
dodatkowe składniki do oponek
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego)
trochę mleka
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe oponki pieczone
Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
175 g batata
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
20 g drożdży,
1 łyżeczka cukru do drożdży,
50 ml mleka
W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
ok 250 g mąki pszennej,
25 g cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
25 ml oleju
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm.
Dużą szklanką wykrój koła, a następnie wykrój środki - np. kieliszkiem.
Oponki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to też być blaszka do donatów).
Skrawki ciasta ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij kolejne oponki - tak do wykończenia ciasta (środki możesz upiec jako mini pączki).
Blachę z oponkami przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
Piecz oponki około 15 minut.
Zaraz po upieczeniu zanurz wierzch oponek w mleku wlanym do miseczki, a następnie włóż oponki do drugiej miski z cukrem wymieszanym z cynamonem.
50 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
trochę mleka
Uwagi
Oponki z batatem możesz również usmażyć w głębokim tłuszczu - tylko wtedy będą miały więcej kalorii.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
103
kcal
Weglowodany:
50
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
11.7
g
Błonnik:
2
g
Słowo kluczowe
pieczone oponki drożdżowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!