Jak zrobić owsiane ciastka z żurawiną krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę dokładnie posiekaj na mniejsze kawałki.
ok 100 g białej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 170℃ w trybie termoobiegu.
Krok 2 - przygotowanie ciasta na ciastka
Masło, cukier i jajko umieść w większej misce i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut (ja miksowałam 3 minuty).
125 g masła, 150 g cukru, 1 jajko
Zeskrob ze ścianek miski gorzej zmiksowaną masę.
Dodaj porcjami do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj płatki owsiane i już tylko wymieszaj łyżką.
100 g płatków owsianych
Dodaj do ciasta żurawiny i białą czekoladę - wymieszaj dokładnie.
ok 150 g żurawiny suszonej, ok 100 g białej czekolady
Krok 3 - pieczenie ciastek owsianych z żurawiną
Dużą łyżką (używałam łyżkę do nakładania lodów) nabieraj porcje ciasta - możesz dodatkowo lekko utoczyć ciasto dłońmi w kulki, jeśli chcesz bardziej symetryczne ciastka.
Układaj porcje ciasta na blaszce z papierem do pieczenia - zachowaj odstępy, bo podczas pieczenia ciastka będą się lekko rozpływać i rosnąć.
Wstaw blachy z ciastkami do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut (ja w połowie czasu zamieniłam blachy miejscami w piekarniku).
Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze bardzo miękkie i delikatne - zostaw je do lekkiego ostudzenia i dopiero wtedy zdejmij z blachy!