Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Pieczone oponki kokosowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mocno kokosowe pieczone oponki obtoczone w wiórkach kokosowych.
4.60
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
15
minuty
minut
Rodzaj
Deser
,
Tłusty Czwartek
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
170
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto do oponek
180
ml
mleczka kokosowego
15
g
świeżych drożdży
1
łyżeczka
cukru
ok 350
g
mąki pszennej
((2 i 1/3 szklanki) )
50
g
cukru
((1/4 szklanki) )
1
jajko
(rozmiar L)
1
łyżka
oleju kokosowego
( lub masła)
dodatkowe składniki do oponek
100
g
cukru pudru
((3/4 szklanki) )
ok 3
łyżki
mleczka kokosowego
( lub zwykłego mleka)
0,5
szklanki
wiórek kokosowych
Instrukcja
Mleczko kokosowe lekko podgrzej - tak aby miało lekko ciepłe.
180 ml mleczka kokosowego
Dodaj do niego drożdże i łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby się rozczyn spienił.
15 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru
W dużej misce umieść 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, resztę cukru, jajko, olej lub masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
ok 350 g mąki pszennej,
50 g cukru,
1 jajko,
1 łyżka oleju kokosowego
Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć - jeśli trzeba to możesz dodać do niego trochę mąki.
Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Wytnij duże koła, a w każdym z nich wytnij środek.
Ułóż oponki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj blachę z oponkami ręcznikiem, albo folią spożywczą i odstaw na 30 minut do napuszenia.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół, lub 160 stopni termoobieg).
Piecz oponki przez około 15 minut - aż będą rumiane.
Cukier puder wymieszaj z mleczkiem kokosowym - ma być lekko płynny.
100 g cukru pudru,
ok 3 łyżki mleczka kokosowego
Wiórki wsyp do miseczki.
0,5 szklanki wiórek kokosowych
Oponki zanurzaj w lukrze, a następnie w wiórkach - smacznego!
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
170
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
5
g
Błonnik:
0.8
g
Słowo kluczowe
pieczone oponki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!