Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Pieczony rabarbar przepis
Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczny rabarbar idealny jako dodatek do deserów i ciast.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
3
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pieczony rabarbar
3
łodygi
rabarbaru
(długie )
3-4
łyżki
cukru trzcinowego
1
laska
wanilii
woda
(- odrobina )
Instrukcja
Jak zrobić pieczony rabarbar w piekarniku
Odetnij końcówki rabarbaru, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
3 łodygi rabarbaru
Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę wody - tak aby zakryła dno.
woda
Włóż pokrojony rabarbar do naczynia, posyp cukrem i przemieszaj.
3-4 łyżki cukru trzcinowego
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyciągnij nasionka - dodaj je do rabarbaru, a na wierzchu ułóż rozciętą laskę.
1 laska wanilii
Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - w trakcie przemieszaj z raz rabarbar, aby pokrył się sosem.
Podawaj na ciepło.
Uwagi
Jeśli nie masz laski wanilii, to część cukru trzcinowego zastąp cukrem waniliowym.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
pieczony rabarbar, rabarbar do deserów, rabarbar z wanilią
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!