Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Piernikowe placki śniadaniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki piernikowe z kakao i powidłami śliwkowymi.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas całkowity
20
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
sztuk
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na piernikowe placuszki
1,5
szklanki
mąki pszennej
(- 225 g)
1/3
szklanki
kakao
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1/3
szklanki
cukru
(- 70 g)
1 i 1/3
szklanki
mleka
(- 320 ml)
2
jajka
(rozmiar L)
3
łyżki
oleju
(- 45 ml)
3
łyżki
powideł śliwkowych
Instrukcja
Jak zrobić piernikowe placuszki
W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szklanki cukru
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
1 i 1/3 szklanki mleka,
2 jajka,
3 łyżki oleju,
3 łyżki powideł śliwkowych
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
Smaż placuszki na patelni bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości (ja zwykle smaruję patelnią pędzlem silikonowym zanurzonym wcześniej w oleju).
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
placki czekoladowo-piernikowe, placuszki piernikowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!