Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Piernikowe placki śniadaniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki piernikowe z kakao i powidłami śliwkowymi.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
20
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
sztuk
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na piernikowe placuszki
1,5
szklanki
mąki pszennej
(- 225 g)
1/3
szklanki
kakao
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1/3
szklanki
cukru
(- 70 g)
1 i 1/3
szklanki
mleka
(- 320 ml)
2
jajka
(rozmiar L)
3
łyżki
oleju
(- 45 ml)
3
łyżki
powideł śliwkowych
Instrukcja
Jak zrobić piernikowe placuszki
W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej,
1/3 szklanki kakao,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szklanki cukru
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
1 i 1/3 szklanki mleka,
2 jajka,
3 łyżki oleju,
3 łyżki powideł śliwkowych
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
Smaż placuszki na patelni bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości (ja zwykle smaruję patelnią pędzlem silikonowym zanurzonym wcześniej w oleju).
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
placki czekoladowo-piernikowe, placuszki piernikowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!