W okresie przedświątecznym fajnym pomysłem na śniadanie będą piernikowe placki – szczególnie jeśli wszystkie pierniczki upieczone na święta, są „gatunkiem chronionym” 😉
Jak już wiecie – moja rodzina uwielbia wszelkie placki, placuszki, pancakesy i naleśniki.
Co sobotę leżę rano w łóżku i obmyślam co dobrego zrobić na śniadanie.
Te piernikowe placki wydały się mi naturalnym wyborem i jak zawsze szybko znikły 🙂
Do ciasta na placki dodałam powidła śliwkowe, dzięki nim placki były fajnie wilgotne (jeśli akurat nie macie pod ręką powideł, to możecie z nich zrezygnować).
Podaję porcję na rodzinę 2 + 2 🙂 chociaż mój syn sam zjadł 4 duże placki (każdy miał średnicę około 10 cm).
Piernikowe placki śniadaniowe
- 1,5 szklanki mąki
- ⅓ szklanki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki cukru
- 1 i ⅓ szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 3 łyżki oleju - 45 ml
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
- Smaż placuszki na patelni bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości (ja zwykle smaruję patelnią pędzlem silikonowym zanurzonym wcześniej w oleju).
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Przepis własny.
wyglądają przepysznie 🙂