W okresie przedświątecznym fajnym pomysłem na śniadanie będą piernikowe placki – szczególnie jeśli wszystkie pierniczki upieczone na święta, są „gatunkiem chronionym” ;)

Jak już wiecie – moja rodzina uwielbia wszelkie placki, placuszki, pancakesy i naleśniki.

Co sobotę leżę rano w łóżku i obmyślam co dobrego zrobić na śniadanie.

Te piernikowe placki wydały się mi naturalnym wyborem i jak zawsze szybko znikły :)

Do ciasta na placki dodałam powidła śliwkowe, dzięki nim placki były fajnie wilgotne (jeśli akurat nie macie pod ręką powideł, to możecie z nich zrezygnować).

Podaję porcję na rodzinę 2 + 2 :) chociaż mój syn sam zjadł 4 duże placki (każdy miał średnicę około 10 cm).

pierniczkowe placki5

pierniczkowe placki3

pierniczkowe placki8

pierniczkowe placki6

 

Piernikowe placki śniadaniowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 10

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  • Smaż placuszki na patelni bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości (ja zwykle smaruję patelnią pędzlem silikonowym zanurzonym wcześniej w oleju).
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.