Przepis na kardamonowe placuszki z karmelizowanymi pomarańczami

Jak ja się cieszę, gdy patrzę na moją kolekcję przepisów na placuszki – ile ja dobroci „pochłaniam” na śniadanie :)

Dobrze, że liczenie kalorii do mnie nie pasuje, to przynajmniej nie tyję ;)

Ostatnio przygotowałam rodzince pyszne kardamonowe placuszki z sokiem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami.

Powiem tak – rewelacja.

Przepis jest zupełnie inny od tradycyjnych przepisów na pancakes, więc warto go wypróbować.

Jeśli nie macie kardamonu, to możecie go zastąpić cynamonemplacuszki cynamonowo-pomarańczowe będą równie pyszne :)

Jak zwykle podaję porcję na około 10 placków o średnicy około 10-12 cm (wystarcza to na śniadanie, dla mojej czteroosobowej rodziny).

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na placuszki idealne na śniadanie i nie tylko.


kardamonowe placki

orange pancakes

kardamonowe placuszki

kardamonowe placki_5

Kardamonowe placki z pomarańczami przepis do druku

kardamonowe placki 4

Kardamonowe placuszki z pomarańczami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placki z kardamonem i karmelizowanymi pomarańczami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 12
Składniki

placki:

  • 120 ml soku z pomarańczy ((z 1,5 - 2 pomarańczy))
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka ((użyłam L))
  • 100 g masła (rozpuszczonego )
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 240 g mąki
  • 2 łyżki cukru ((jeśli lubicie słodkie placki, to można dać więcej))
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kardamonu (mielonego (można też użyć cynamon))
  • 0,5 łyżeczki soli

karmelizowane pomarańcze:

Instrukcja
 

placuszki:

  • Zmieszaj razem mokre składniki.
    120 ml soku z pomarańczy, 200 ml mleka, 2 jajka, 100 g masła, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • W drugiej misce zmieszaj suche składniki.
    240 g mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kardamonu, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj.
  • Smaż placuszki na patelni delikatnie posmarowanej olejem.

karmelizowane pomarańcze:

  • Na dno garnuszka wsyp cukier i podgrzej aż się rozpuści - nie mieszaj.
    3 łyżki cukru
  • Pomarańcze obierz, pokrój w plastry, a następnie w półplasterki lub w ćwiartki.
    2 pomarańcze
  • Włóż pomarańcze do garnka z rozpuszczonym cukrem - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja.
  • Wymieszaj pomarańcze z karmelem - z pomarańczy wydzieli się sok i rozrzedzi karmel.
  • Podgrzej, aż pomarańcze lekko zmiękną.
  • Podaj razem z placuszkami.
Prywatne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.