Jak ja się cieszę, gdy patrzę na moją kolekcję przepisów na pancakesy i placuszki – ile ja dobroci „pochłaniam” na śniadanie :)
Dobrze, że liczenie kalorii do mnie nie pasuje, to przynajmniej nie tyję ;)
Ostatnio przygotowałam rodzince pyszne kardamonowe placuszki z sokiem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami.
Powiem tak – rewelacja.
Przepis jest zupełnie inny od tradycyjnych przepisów na pancakes, więc warto go wypróbować – jeśli nie macie kardamonu, to możecie go zastąpić cynamonem – placuszki cynamonowo-pomarańczowe będą równie pyszne :)
Jak zwykle podaję porcję na około 10 placków o średnicy około 10-12 cm (wystarcza to na śniadanie, dla mojej czteroosobowej rodziny).

Kardamonowe placuszki z pomarańczami
Składniki
placki:
- 120 ml soku z pomarańczy (z 1,5 - 2 pomarańczy)
- 200 ml mleka
- 2 duże jajka (użyłam L)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 240 g mąki
- 2 łyżki cukru (jeśli lubicie słodkie placki, to można dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu (można też użyć cynamon)
- 1 płaska łyżeczka soli
karmelizowane pomarańcze:
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki cukru
Instrukcja
placuszki:
- Zmieszaj razem mokre składniki, w drugiej misce zmieszaj suche składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj.
- Smaż placuszki na patelni delikatnie posmarowanej olejem.
karmelizowane pomarańcze:
- Na dno garnuszka wsyp cukier i podgrzej aż się rozpuści - nie mieszaj.
- Pomarańczę obierz, pokrój w plastry, a następnie w półplasterki lub w ćwiartki.
- Włóż pomarańcze do garnka z rozpuszczonym cukrem - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja.
- Wymieszaj pomarańcze z karmelem - z pomarańczy wydzieli się sok i rozrzedzi karmel.
- Podgrzej, aż pomarańcze lekko zmiękną.
- Podaj razem z placuszkami.
Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.
Pyszne jeśli są z kardamonem to już je lubię :)