Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Pijana babka czekoladowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladową wilgotną babkę z dodatkiem alkoholu.
4.34
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
358
kcal
Wyposażenie
Duża forma do babki z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z likierem
300
g
czekolady
((użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej))
170
g
masła
2
łyżki
kawy rozpuszczalnej
(- w proszku)
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
50
g
gorzkiego kakao
0,5
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
5
jajek
(rozmiar L)
250
g
cukru
(1 i 1/4 szklanki)
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
250
g
kwaśnej śmietany
( lub jogurtu naturalnego)
120
ml
likieru kawowego
60
ml
whisky
(można zastąpić likierem kawowym)
składniki na polewę czekoladową z likierem
60
g
gorzkiej czekolady
80
ml
likieru kawowego
cukier puder
( do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić babkę czekoladową z Baileysem
Czekolady połam na kawałki i rozpuść razem z masłem i kawą - ostudź.
300 g czekolady,
170 g masła,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Mąkę zmieszaj z kakao, solą i sodą.
250 g mąki pszennej,
50 g gorzkiego kakao,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i wanilią.
5 jajek,
250 g cukru,
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
Likier połącz z whisky i wlej do ciasta - zmiksuj.
120 ml likieru kawowego,
60 ml whisky
Dodaj porcjami mąkę z kakao, na zmianę ze śmietaną.
250 g kwaśnej śmietany
Przełóż ciasto do dużej formy na babkę.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladową
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z likierem.
60 g gorzkiej czekolady,
80 ml likieru kawowego
Dosłódź polewę do smaku i polej nią ciasto.
cukier puder
Uwagi
Zamiast sody możesz też użyć proszek do pieczenia - wtedy użyj go 2 lekko czubate łyżeczki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
358
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
babka z baileysem, ciasto z likierem kawowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!