Rozgrzej patelnię i posmaruj ją lekko olejem - ja używam pędzelka silikonowego.
Nakładaj po łyżce ciasta na jednego placuszka i zachowaj między nimi odstępy.
Zmniejsz ogień pod patelnią do prawie najmniejszego, możesz też przykryć patelnię pokrywką i smaż placuszki przez około 2 minuty - aż na powierzchni pojawią się małe dziurki.
Wtedy ostrożnie przewróć placuszki na drugą stronę i smaż je jeszcze przez około minutę.
Krok 4 - obsypywanie placuszków
Zmieszaj w miseczce cukier i cynamon.
3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Zdejmij z patelni usmażone placuszki i od razu obtocz je w cukrze - jeśli cukier się nie chce przykleić, bo placuszek jest suchy, to ułóż go na talerzu i posyp z wierzchu cukrem z cynamonem.
Usmaż kolejne placuszki, aż do wykorzystania ciasta - mi wyszło 12 placuszków.
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. Podaję kaloryczność placuszka z cukrem i cynamonem na wierzchu, ale bez dodatków w postaci sosu czekoladowego czy też owoców.