Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Proste ciasto z owocami i chałwą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i proste ciasto z soczystymi owocami i chałwą przygotowane na oleju rzepakowym.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
10
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
25
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Kalorie
307
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o długości około 25-27 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z chałwą i owocami
125
ml
oleju rzepakowego
(- pół szklanki)
2
jajka
(- u mnie rozmiar L)
60
ml
mleka
(- 1/4 szklanki)
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki - ale można dać mniej)
100
g
chałwy
(- u mnie waniliowa)
ok 350
g
owoców
(- jabłka, gruszki, śliwki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z chałwą i owocami
W większej misce zmieszaj razem olej rzepakowy, mleko i jajka.
125 ml oleju rzepakowego,
2 jajka,
60 ml mleka
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do mokrych składników.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj cukier i wymieszaj wszystko łopatką.
150 g cukru
Owoce pokrój w większą kostkę - jeśli używasz jabłka lub gruszki, to obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
ok 350 g owoców
Dodaj owoce do ciasta.
Chałwę pokrusz i dodaj do ciasta.
100 g chałwy
Wymieszaj ciasto łyżką - będzie gęste.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 70 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
307
kcal
Weglowodany:
39
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
14
g
Słowa kluczowe
ciasto na oleju, ciasto z chałwą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!