Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Pszenny chleb tostowy przepis
Wypieki Beaty
Pyszny domowy pszenny chleb tostowy lepszy niż ze sklepu!
4.53
z
38
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
Rodzaj
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
porcji
Wyposażenie
Forma keksowa o długości około 30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na chleb tostowy
15
g
świeżych drożdży
1,5
łyżki
cukru
3/4
szklanki
wody
(ciepłej - 180 ml)
3/4
szklanki
mleka
(ciepłego - 180 ml)
ok 750
g
mąki pszennej
(około 5 szklanek (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej))
1
łyżeczka
soli
1
łyżka
masła
(rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić chleb tostowy krok po kroku
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody - wymieszaj.
15 g świeżych drożdży,
1,5 łyżki cukru
W dużej misce umieść 4 szklanki mąki (600 g), resztę wody, mleko, masło oraz sól.
3/4 szklanki wody,
3/4 szklanki mleka,
ok 750 g mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka masła
Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
Ciasto ma być gęste i elastyczne - tak aby uformować z niego kulę.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni (góra/dół).
Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
chleb na tosty, tostowy chleb
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!