Do większej miski przełóż masło, dodaj cukier puder oraz skórkę startą z pomarańczy.
200 g masła, 200 g cukru pudru, skórka pomarańczowa
Zmiksuj je razem przez kilka minut tak aby masa nabrała puszystości.
Do ubitego masła dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj na niskich obrotach.
4 jajka
Dodaj około połowę przesianej mąki i delikatnie zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
Dodaj sok pomarańczowy i krótko zmiksuj.
3 łyżki soku pomarańczowego
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko tylko do połączenia.
Skończ miksowanie gdy widać przy brzegach jeszcze resztki mąki - wtedy domieszaj je już tylko łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 - pieczenie ciasta pomarańczowego
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z foremki i zostaw do zupełnego wystudzenia.
Krok 4 - przygotowanie pomarańczowego lukru do ciasta
Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj do niego porcjami sok pomarańczowy i mieszaj aż cały cukier się połączy i otrzymasz gęsty, ale lekko lejący lukier.
150 g cukru pudru, ok 3 łyżki soku pomarańczowego
Polej lukrem wierzch ciasta.
Na koniec możesz posypać ciasto skórką pomarańczową - tartą albo np. kandyzowaną.