Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Puszyste pączki z Nowego Orleanu przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na proste i niebywale puszyste pączusie rodem z Ameryki.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
30
sztuk (około)
Kalorie
289
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pączki nowoorleańskie
ok 15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
250
ml
wody
(letniej)
450
g
mąki pszennej
(3 szklanki + do podsypywania)
2
jajka
(rozmiar L)
30
ml
oleju
45
g
cukru
(3 łyżki)
ok 70-150
g
cukru pudru
(do obtoczenia - 1/2-1 szklanki)
olej
(do smażenia)
Instrukcja
Jak zrobić pączki z Nowego Orleanu
Drożdże zmieszaj z cukrem i letnią wodą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
ok 15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
250 ml wody
W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajka i olej.
450 g mąki pszennej,
2 jajka,
30 ml oleju,
45 g cukru
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto (będzie dość luźne i lepkie - nie dodawaj więcej mąki!).
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny - aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Podsyp od spodu odrobiną mąki oraz posyp po wierzchu ciasto i delikatnie je rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Pokrój ciasto na nieduże kawałki i od razu zacznij je smażyć.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 180 stopni.
olej
Wykładaj na gorący olej po kilka pączków i smaż po około 1-2 minut z każdej strony - aż będą ładnie rumiane.
Wyjmij gotowe pączki na ręcznik papierowy i je osusz.
Od razu obtocz pączki z cukrze pudrze.
ok 70-150 g cukru pudru
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
289
kcal
Weglowodany:
39
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
11
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!