Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Puszyste placki drożdżowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste placuszki na drożdżach idealne na weekendowe śniadanie.
4.34
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
6
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe placki
20
g
świeżych drożdży
2
łyżeczki
cukru
(do drożdży)
250
mlo
mleka
(ciepłego )
400
g
mąki pszennej
(przesianej - 2 i 2/3 szklanki)
2
łyżki
cukru
300
ml
maślanki
(- najlepiej w temperaturze pokojowej)
2
jajka
((rozmiar L))
2
łyżki
oleju
ulubiony aromat
( do smaku - ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe placuszki na śniadanie
Drożdże rozkrusz, zasyp dwiema łyżeczkami cukru i zalej połową mleka - wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
20 g świeżych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
250 mlo mleka
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka i olej.
400 g mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
2 łyżki oleju
Wlej rozczyn drożdżowy i resztę mleka.
Zacznij wyrabiać ciasto stopniowo dodając maślankę.
300 ml maślanki
Ciasto ma być dość rzadkie i lejące (ale sporo gęstsze od ciasta naleśnikowego).
Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie możesz smażyć placuszki - nie smaż ich na dużej ilości oleju, patelnię jedynie przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Podawaj na ciepło.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
placki na drożdżach, placuszki drożdżowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!