Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Puszysty omlet dyniowy przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na idealny jesienny omlet o dyniowym smaku - porcja dla jednej osoby.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
25
minuty
minut
Rodzaj
Przekąska
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
1
Kalorie
318
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na omlet dyniowy
60
g
mąki pszennej
(trochę ponad ⅓ szklanki lub 4 łyżki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
cynamonu
1
łyżka
erytrolu
(lub innego "słodzidła")
1
jajko
(rozmiar L)
60
ml
puree z dyni
(¼ szklanki)
trochę
kefiru
(do konsystencji - zobacz w uwagach pod przepisem)
Instrukcja
Jak zrobić puszysty omlet dyniowy krok po kroku
W misce zmieszaj mąkę z pozostałymi suchymi składnikami.
60 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka erytrolu
Dodaj do miski jajko oraz puree z dyni.
1 jajko,
60 ml puree z dyni
Wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste do dodaj porcjami trochę kefiru - ciasto ma być gęste, ale lekko lejące.
trochę kefiru
Odstaw miskę z ciastem na około 15 minut - powinny się w tym czasie pojawić na jego powierzchni pęcherzyki powietrza.
Małą patelnię posmaruj odrobiną oleju i rozgrzej.
Wylej na patelnię ciasto i rozprowadź równą warstwą.
Przykryj patelnię pokrywką i smaż tak omlet na małym ogniu przez kilka minut.
Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę, przykryj i podsmaż z drugiej strony przez około 1-2 minuty.
Zdejmij omlet z patelni i podaj z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
318
kcal
Weglowodany:
43
g
Białko:
16
g
Tłuszcz:
9
g
Słowo kluczowe
jesienne placki, jesienne śniadanie, puszysty omlet z dyni
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!