Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Pyszny sernik z owocami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty puszysty i lekki sernik pieczony z owocami na spodzie z biszkoptów.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
18
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 26 cm, albo forma około 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sernik z owoami
500
g
twarogu sernikowego
(dobrego, tłustego - polecam Piątnicę)
1
budyń waniliowy
( lub śmietankowy - na pół litra mleka)
100
g
cukru
(pół szklanki)
0,5
litra
mleka
(500 ml)
6
białek
(z jajek rozmiar L)
6
żółtek
biszkopty
( na spód - ewentualnie )
owoce
(- u mnie truskawki)
Instrukcja
Jak zrobić puszysty sernik z owocami
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
6 żółtek,
100 g cukru
Stopniowo dodawaj twaróg na przemian z mlekiem.
500 g twarogu sernikowego,
0,5 litra mleka
Na koniec dodaj budyń (proszek).
1 budyń waniliowy
Białka ubij na sztywno i dodawaj po trochu do masy twarogowej.
6 białek
Nie przejmuj się, że masa jest rzadka :)
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, albo kaszą manną.
Jeśli chcesz mieć spód, to ułóż biszkopty i na nie powoli wylej sernik (uważaj, bo biszkopty mogą zacząć pływać ;)),
biszkopty
Teraz równomiernie rozłóż owoce (opadną podczas pieczenia).
owoce
Ciasto piecz około godzinę w 170 stopniach (góra/dół) (mi się upiekł szybciej, więc sprawdzaj patyczkiem, czy już jest gotowe).
Po upieczeniu możesz polać sernik rozpuszczoną czekoladą (np. białą), albo udekorować owocami i odrobiną galaretki owocowej.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
sernik na biszkoptach, sernik z owocami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!