Przepis na sernik pieczony z owocami

Dziś mam dla was przepis na prosty i bardzo smaczny sernik.

Wystarczy do niego pół kilograma twarogu, za to dodajemy mleko :)

Ja swój sernik owocowy zrobiłam na biszkoptach, ale można zrobić go na kruchym spodzie, albo w ogóle pominąć spód.

Masa twarogowa jest rzadka przez sporą ilość mleka, więc biszkopty mogą zacząć pływać. Dlatego trzeba je ułożyć ściśle.

Możecie też upiec wcześniej niewysoki biszkopt, albo nawet wykorzystać gotowy blat biszkoptowy, który będzie rozmiarem pasował do foremki.

Owoce dodajemy takie jak lubimy albo aktualnie posiadamy – truskawki, brzoskwinie, borówki itp.

Ciasto pieczemy w tortownicy 26cm, albo w małej prostokątnej foremce.

Jeśli chcecie wyższe ciasto, to możecie upiec je w mniejszej foremce, tylko wtedy wydłużcie czas pieczenia.

Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik z truskawkami1 

sernik z truskawkami2 

sernik z truskawkami3 

Pyszny sernik z owocami przepis

sernik z truskawkami1

Pyszny sernik z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na prosty sernik pieczony z owocami.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 18

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego dobrego, tłustego - polecam Piątnicę
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy - na pół litra mleka
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 0,5 litra mleka 500 ml
  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 6 żółtek
  • biszkopty na spód - ewentualnie
  • owoce - u mnie truskawki

Instrukcja
 

  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    6 żółtek, 100 g cukru
  • Stopniowo dodawaj twaróg na przemian z mlekiem.
    500 g twarogu sernikowego, 0,5 litra mleka
  • Na koniec dodaj budyń (proszek).
    1 budyń waniliowy
  • Białka ubij na sztywno i dodawaj po trochu do masy twarogowej.
    6 białek
  • Nie przejmuj się, że masa jest rzadka :)
  • Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, albo kaszą manną.
  • Jeśli chcesz mieć spód, to ułóż biszkopty i na nie powoli wylej sernik (uważaj, bo biszkopty mogą zacząć pływać ;)),
    biszkopty
  • Teraz równomiernie rozłóż owoce (opadną podczas pieczenia).
    owoce
  • Ciasto piecz około godzinę w 170 stopniach (góra/dół) (mi się upiekł szybciej, więc sprawdzaj patyczkiem, czy już jest gotowe).
  • Po upieczeniu możesz polać sernik rozpuszczoną czekoladą (np. białą), albo udekorować owocami i odrobiną galaretki owocowej.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!