Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Tarta czekoladowa z bananami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą kruchą tartę z czekoladą i bananami.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
55
minuty
minut
Rodzaj
Tarta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
9
Kalorie
338
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
200
g
mąki pszennej
((1 i 1/3 szklanki) )
100
g
masła
(zimnego )
1
jajko
( rozmiar L)
1
łyżka
cukru
( - użyłam z wanilią - jeśli lubisz słodsze ciasta to możesz dać dwie łyżki)
1
szczypta
soli
odrobina
wody
( zimnej - opcjonalnie)
składniki na nadzienie do tarty
100
g
dobrej czekolady
( - użyłam gorzką, ale może też być mleczna)
2
banany
(przekrojone na pół)
dodatkowo do tarty czekoladowo-bananowej
1
jajko
(roztrzepane)
cukier
(- użyłam trzcinowy - do posypania)
mielony cynamon
Instrukcja
Jak zrobić kruchą tartę z czekoladą i bananami
Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
200 g mąki pszennej,
100 g masła,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1 szczypta soli
Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
odrobina wody
Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłodź w lodówce przez godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
Na środku ułóż posiekaną czekoladę, a na czekoladzie pokrojonego banana.
100 g dobrej czekolady,
2 banany
Nałóż lekko krawędzie ciasta na nadzienie (zobacz na filmie).
Posmaruj boczki ciasta roztrzepanym jajkiem.
1 jajko
Posyp całość odrobiną cukru i posyp mielonym cynamonem.
cukier,
mielony cynamon
Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Ciasto świetnie smakuje jeszcze ciepłe podane z lodami :)
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
338
kcal
Weglowodany:
34
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
19
g
Słowo kluczowe
kruche ciasto z bananami, kruche ciasto z czekoladą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!