Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Bułeczki z kremem kokosowym
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bułeczki kokosowe z nieziemskim kremem kokosowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
godz
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
4
godz
30
minut
Danie
Ciasta
,
Ciasto drożdżowe
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
9
Kalorie
366
kcal
Składniki
krem kokosowy:
200
ml
mleczka kokosowego
(pół puszki) (nie light)
50
g
cukru
(1/4 szklanki) - użyłam trzcinowy
1
szczypta
soli
bułeczki:
15
g
drożdży
świeżych (lub opakowanie 7 g suszonych)
1
łyżeczka
cukru
do drożdży
0,5
szklanki
mleka
ciepłego
300
g
mąki
(2 szklanki)
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
3
łyżki
masła
miękkiego - albo rozpuszczonego i przestudzonego
1
jajko
rozmiar L
lukier:
50
g
serka mascarpone
(2 bardziej czubate łyżki)
30
g
oleju kokosowego
(2 łyżki) lub masła
100
g
cukru pudru
(2/3 szklanki)
wiórki kokosowe
Instrukcja
krem:
Najpierw przygotuj krem koksowy - można to zrobić dzień wcześniej.
Do rondelka wlej mleczko kokosowe, wsyp cukier i gotuj wszystko razem przez około 15-20 minut - aż mleczko lekko odparuje i całość zgęstnieje.
Przelej krem do słoiczka i schłódź w lodówce.
ciasto drożdżowe:
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj. Dodaj ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
W dużej misie umieść mąkę, cukier, jajo raz masło.
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z gotowym ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
Wierzch ciasta posmaruj kremem kokosowym.
Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Pokrój ciasto na 9 kawałków i ułóż je w blaszce. Przykryj blaszkę z bułeczkami ręcznikiem i odstaw na pół godziny.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).
Piecz bułeczki przez około 30 minut - do ładnego zrumienienia.
Po upieczeniu ustodź.
lukier:
Do rondelka włóż serek mascarpone i olej kokosowy lub masło.
Podgrzej razem, aż się rozpuszczą.
Wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Lukrem posmaruj bułeczki, a na koniec posyp je wiórkami kokosowymi.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
366
kcal
Weglowodany:
45
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
18
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!