Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Odrywany chlebek z pesto przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe pieczywo z pesto bazyliowym.
4.80
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
hours
godz
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
4
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Chleb
,
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
6
Kalorie
325
kcal
Wyposażenie
Przepis na mniejszą formę keksową - taką do 25 cm długości.
Składniki
składniki na odrywany chlebek z pesto bazyliowym
15
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru
(fo drożdży)
70
ml
mleka
(ciepłego (1/3 szklanki) )
250
g
mąki pszennej
((1 i 2/3 szklanki) )
1
jajko
(rozmiar L)
50
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego )
1
łyżeczka
soli
około 160
g
pesto bazyliowego
Instrukcja
Jak zrobić odrywany chlebek z bazyliowym pesto
Drożdże rozmieszaj razem z cukrem w ciepłym (nie gorącym!!) mleku, przykryj i ostaw na około 20 minut.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
70 ml mleka
W misie umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i sól.
250 g mąki pszennej,
1 jajko,
50 g masła,
1 łyżeczka soli
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj na cienki placek - taki o grubości około pół centymetra.
Posmaruj wierzch pesto - również brzegi - ja nie żałowałam go i dałam sporo :)
około 160 g pesto bazyliowego
Ostrym nożem przekrój ciasto na 4 długie paski, a następnie każdy z nich na odcinki o długości około 10 cm.
Ułóż kawałki ciasta w formie do pieczenia o długości do 25 cm - pierwszy i ostatni kawałek ułóż czystą stroną w kierunku foremki.
Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg), wstaw foremkę i piecz chlebek przez około 30 minut - aż będzie rumiany.
Po upieczeniu lekko ostudź - można jeść już na ciepło :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
325
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
10
g
Tłuszcz:
18
g
Słowa kluczowe
chleb z pesto, odrywany chlebek
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!