Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Chleb pszenny w godzinę
Wypieki Beaty
Przepis na jeden spory bochenek.
4.77
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Chleb
Porcje
1
Kalorie
222
kcal
Składniki
360
ml
(1,5 szklanki) ciepłej wody
1
łyżka
miodu
15
g
świeżych lub opakowanie suszonych drożdży
około 600 g
(4 szklanki) mąki
1,5
łyżeczki
soli
Instrukcja
Zmieszaj razem drożdże, miód i część wody - odstaw na 10 minut.
W misie miksera umieść mąkę i sól, dodaj wodę i rozczyn drożdżowy - wyrób ciasto.
Ciasto będzie gęste i nie powinno się mocno kleić do rąk.
W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Wyjmij ciasto na blat, lekko rozgnieć dłońmi, a następnie zwiń tworząc bochenek.
Ułóż chleb na blaszce do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (tryb góra/dół).
Po 20 minut natnij z wierzchu chleb i wstaw do piekarnika.
Piecz 16-20 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
222
kcal
Weglowodany:
40
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
3
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!