Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Gofry z borówkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i szybkie gofry z borówkami w środku.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Gofry
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
Kalorie
142
kcal
Składniki
składniki na gofry z borówkami
360
ml
maślanki
(- 1,5 szklanki)
2
jajka
( rozmiar L)
100
g
masła
(rozpuszczonego lub oleju kokosowego)
1
łyżka
miodu
225
g
mąki pszennej
((1,5 szklanki) )
60
g
mąki pełnoziarnistej
((pół szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
150
g
borówek
((1 szklanka) )
składniki na sos borówkowy do gofrów
300
g
borówek
((2 szklanki) )
4
łyżki
syropu klonowego
( lub miodu)
Instrukcja
Jak zrobić gofry z borówkami
W dużej misce wymieszaj maślankę, rozpuszczone masło, jajka i miód.
360 ml maślanki,
2 jajka,
100 g masła,
1 łyżka miodu
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
225 g mąki pszennej,
60 g mąki pełnoziarnistej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj łyżką.
Ciasto ma być dość gęste - jeśli jest za rzadkie, to dodaj trochę więcej mąki.
Wsyp borówki i wymieszaj.
150 g borówek
Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy - ja swojej nie smarowałam już dodatkowym tłuszczem.
Jak zrobić sos borówkowy do gofrów
W między czasie przygotuj sos borówkowy - w rondelku umieść borówki i syrop klonowy lub miód - podgrzewaj aż owoce się rozpadną.
300 g borówek,
4 łyżki syropu klonowego
Ciepłe gofry podawaj z sosem borówkowym oraz twarożkiem lub jogurtem naturalnym.
Notatki
Podaję kaloryczność gofrów bez dodatków oraz dla gofra przy 16 sztukach.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
142
kcal
Weglowodany:
15
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
7
g
Słowa kluczowe
borówkowe gofry, ciasto na gofry
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!