Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto porzeczkowo-kokosowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste maślane ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i wiórkami kokosowymi.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
12
Kalorie
260
kcal
Wyposażenie
Przepis na długą keksówkę - użyłam taką 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto maślankowe:
100
g
masła
250
ml
maślanki
375
g
mąki pszennej
((2,5 szklanki) )
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
( rozmiar L)
100
g
cukru
((pół szklanki) )
1-2
łyżki
rumu
( lub soku z cytryny)
dodatkowe składniki do ciasta
około 100
g
dżemu z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe
Instrukcja
Jak zrobić ciasto porzeczkowo-kokosowe
W większym rondlu rozpuść masło.
100 g masła
Do masła dodaj maślankę, rum lub sok i cukier - wymieszaj.
250 ml maślanki,
100 g cukru,
1-2 łyżki rumu
Przesiej bezpośrednio do garnka mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
375 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj jajka i wymieszaj.
3 jajka
Wymieszaj łyżką - tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy keksowej o długości 30 cm (może też być foremka kwadratowa 20/20 cm) - ja swoją wysmarowałam masłem i posypałam mąką.
Piecz w 180 stopniach - tryb góra/dół przez około 30-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na około 10 minut.
Wyjmij ciasto z foremki i połóż na kratce.
Górę ciasta gęsto nakłuj widelcem.
Dżem porzeczkowy przełóż do rondelka i podgrzej.
około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
Gorącym dżemem posmaruj wierzch ciasta i od razu posyp wiórkami kokosowymi.
wiórki kokosowe
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
260
kcal
Weglowodany:
32
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
12
g
Słowa kluczowe
ciasto z wiórkami kokosowymi
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!