dżem( truskawkowy bez dodatkowego cukru od Stovit (z ksylitolem))
Instrukcja
Jak zrobić pączki z ksylitolem
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę ksylitolu oraz łyżeczkę mąki i wymieszaj, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżeczka mąki pszennej, 120 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, ksylitol oraz jajka.
około 400 g mąki pszennej, 30 g masła, 50 g ksylitolu, 2 jajka
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją wielkość ponownie krótko je zagnieć - w razie konieczności możesz dodać trochę mąki.
Wyjmij na delikatnie posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
Wytnij szklanką koła. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
Krążki ciasta przykryj ściereczką i zostaw do napuszenia na około pół godziny.
W tym czasie w szerokim garnku podgrzej olej.
Wkładaj po kilka pączków - nie za dużo (najlepiej tak około 4), tak aby mogły swobodnie pływać.
Smaż z jednej strony kilka minut, następnie przełóż na drugą stronę i smaż przez chwilę - pączek jest gotowy, gdy po włożeniu w środek wykałaczki i jej wyjęciu nie oblepia jej ciasto.
Mniej więcej połowę słoiczka dżemu truskawkowego z ksylitolem Stovit zmiksuj na gładką masę i przełóż do szprycy.