Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Karmelowa delicja
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto biszkoptowe z kremem karmelowym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Porcje
24
Kalorie
280
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
biszkopt:
4
jajka
- rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
100
g
cukru
(pół szklanki)
75
g
mąki pszennej
(pół szklanki)
40
g
mąki ziemniaczanej
(3 łyżki)
krem karmelowy:
500
ml
śmietany kremówki
mocno schłodzonej - użyłam 30%
250
g
serka mascarpone
zimnego
250
g
schłodzonej masy kajmakowej
z puszki
2
łyżeczki
żelatyny
+ trochę wody
polewa czekoladowa:
100
g
gorzkiej czekolady
150
ml
śmietany kremówki
1
czubata łyżka
masy kajmakowej z puszki
dodatkowo:
1
słoiczek
Konfitury
z Wiśni Stovit
Instrukcja
biszkopt:
Białka ubij z cukrem na gęstą i puszystą masę.
Obydwie mąki przesiej razem przez sito.
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jeśli lubisz, to nasącz biszkopt osłodzoną herbatą, albo lekko osłodzoną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
krem:
Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową z puszki.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - tylko tyle, aby ją zakryła i odstaw na chwilę do napęcznienia.
Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta.
Dodaj do śmietany po łyżce masę z kajmakiem i miksuj na dużych obrotach.
Żelatynę krótko pogrzej - tak aby się rozpuściła.
Dodaj do niej 2-3 czubate łyżeczki masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj.
Wlej żelatynę do kremu i energicznie zmiksuj.
Na biszkopt wyłóż słoiczek Konfitury z Wiśni Stovit i dokładnie rozsmaruj.
Wyłóż krem karmelowy i równomiernie rozprowadź.
Schowaj ciasto do lodówki.
polewa:
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z łyżką masy kajmakowej - poczekaj aż masa się rozpuści.
Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
Ostudź lekko czekoladę.
Polej nią wierzch ciasta i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
280
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
18
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!