Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Muffiny piernikowe
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne piernikowe muffinki idealne na Boże Narodzenie i nie tylko.
4.5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
25
minut
Czas całkowity
45
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Porcje
12
Kalorie
340
kcal
Składniki
muffinki:
375
g
mąki pszennej
(2,5 szklanki)
4
łyżeczki
przyprawy do piernika
(lub do smaku)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
szklanki
oleju
100
g
cukru
(pół szklanki)
170
g
miodu
(pół szklanki)
1
jajka
- użyłam rozmiar L
1 i 1/3
szklanki
maślanki
krem:
125
serka mascarpone
200
g
białej czekolady
50
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Najpierw przygotuj krem - śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
Serek mascarpone krótko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
Schowaj krem do lodówki, aby stężał.
W misce zmieszaj razem mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce zmieszaj razem maślankę, jajko, olej, cukier i miód.
Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj lub zmiksuj.
Nałóż ciasto do foremek na muffinki - tak do 2/3 wysokości.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj kremem.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
340
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
14
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!