Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Odwrócone ciasto orzechowe
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste ciasto z chrupiącymi orzechami w karmelu.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
416
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości 24 cm średnicy.
Składniki
masa orzechowa:
150
g
cukru -
(3/4 szklanki) użyłam trzcinowy
100
g
masła
3
łyżki
śmietany kremówki
100
g
orzechów
włoskich lekko posiekanych (szklanka)
ciasto:
100
g
masła
1
szklanka
mleka
4
jajka
- rozmiar L
200
g
cukru
(1 szklanka)
300
g
mąki
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
Instrukcja
Przygotuj masę orzechową - w rondelku umieść masło, cukier oraz kremówkę - zagotuj aż całość się dobrze rozpuści.
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
Przelej ostrożnie karmel, a na niego wyłóż posiekane orzechy - lekko dociśnij spodem łyżki.
Przygotuj ciasto - w rondelku rozpuść i zagotuj masło razem z mlekiem.
W tym czasie ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
Wlej małym strumieniem gorące mleko razem z masłem i ciągle miksuj całość na wolnych obrotach.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp porcjami do ciasta - zmiksuj.
Wylej ciasto na orzechy.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 - 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika - odstaw na 10 minut.
Następnie ostrożnie przełóż ciasto na talerz, tak aby orzechy z dołu znalazły się na górze - uważaj na wypływający karmel.
Poczekaj aż ciasto ostygnie zupełnie.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
416
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
23
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!