Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym i kremem z mascarpone.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Kalorie
230
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczeniu
1
łyżeczka
sody
1,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
0,5
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
3/4
szklanki
oleju
4
jajka
- użyłam rozmiar L
200
g
cukru trzcinowego
(1 szklanka)
125
g
Dżemu
Brzoskwiniowego Stovit (pół szklanki)
300
g
marchewki
(około 5 dużych sztuk) drobno tartej
krem:
250
ml
śmietany kremówki
mocno schłodzonej
250
g
serka mascarpone
zimnego
125
g
Dżemu
Brzoskwiniowego Stovit (pół szklanki)
Instrukcja
W jednej misce zmieszaj razem olej, jajka, dżem oraz cukier.
W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Dodaj tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Aby przygotować krem zmiksuj serek mascarpone z dżem.
Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone z dżemem i miksuj do połączenia.
Wyłóż krem na ciasto.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
230
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
15
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!