Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Łaciata babka z wiśniami
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną marmurkową babkę na majonezie z dodatkiem wiśni.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
10
minut
Danie
Babka
,
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Kalorie
222
kcal
Składniki
4
jajka
- użyłam rozmiar L
200
g
cukru
(1 szklanka)
75
g
mąki pszennej
(pół szklanki)
90
g
mąki ziemniaczanej
(pół szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
150
g
majonezu
(około 3/4 szklanki)
1
łyżka
gorzkiego kakao
około 100
g
Konfitury
z Wiśni Stovit
Instrukcja
Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
Obydwie mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodaj połowę porcji mąki oraz po łyżce majonez.
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
Odlej do drugiej miski około 1/3 ciasta i dodaj do odlanej części łyżkę gorzkiego kakao - dokładnie wymieszaj.
Do przygotowanej formy na babki wlej około połowę białego ciasta.
Nałóż na niego 3-4 łyżki ciasta kakaowego robiąc kleksy.
Wylej resztę ciasta białego i znowu wyłóż łyżką ciasto czekoladowe.
Patyczkiem do szaszłyków lub ostrzem noża przemieszaj kilkakrotnie ciasto, tak aby zrobiły się esy floresy :)
Na wierzch nałóż kilka łyżek Konfitury z Wiśni Stovit (w trakcie pieczenia konfitura trochę opadnie).
Piecz babkę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie wyjmij z foremki.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, serwuj z dodatkową porcją konfitury :)
Notatki
Ogólna kaloryczność będzie zależeć w dużej mierze z użytego majonezu - ja użyłam klasyczny. Przy majonezie light będzie niższa.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
222
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
11
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!