około 2łyżeczkimatcha (- jeśli nie masz, to możesz pominąć)
pistacje(posiekane - do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do ptysi
Połącz razem wszystkie składniki.
70 g masła, 90 g cukru trzcinowego, 90 g mąki pszennej
Wyłóż ciasto na kawałek papieru do pieczenia, na wierzchu ułóż drugi kawałek papieru i rozwałkuj cienko ciasto - na grubość około 2 mm.
Ciasto razem z papierem schowaj do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić ciasto ptysiowe
Umieść w garnku wodę, mleko, masło i sól - zagotuj aż masło się rozpuści.
80 ml wody, 100 ml mleka, 75 g masła, 1 szczypta soli
Wsyp do garnka mąkę i mieszaj energicznie, aż się połączy z mokrymi składnikami w gęstą masę - zdejmij z ognia i ostudź.
100 g mąki pszennej
Do ostudzonego ciasta parzonego dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj całość.
3 jajka
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka i wyciśnij w dużych odstępach ptysie - takie o średnicy około 5 cm.
Wyjmij schłodzone kruche ciasto - okrągłą foremką o średnicy około 4 cm (albo kieliszkiem) wytnij tyle kółek ile masz ptysi.
Ułóż ostrożnie wycięte kółka na wierzchu ptysi (z pozostałego kruchego ciasta możesz upiec ciasteczka :)).
Nagrzej piekarnik do 250 stopni (tryb góra dół) i piecz ptysie przez 12 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz dalej przez około 20 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatniej zetnij wierzchołki.
Jak zrobić krem matcha do ptysi Choux au Craquelin
Zimną śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz po łyżce ser mascarpone - zmiksuj dokładnie całość.
500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone
Dodaj proszek matcha i krótko zmiksuj.
około 2 łyżeczki matcha
Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo grubego woreczka.
Napełnij kremem ptysie, posyp posiekanymi pistacjami i przykryj odkrojonymi wierzchołkami.