Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Rolada z czarnego lasu przepis
Wypieki Beaty
Przepis pyszną czekoladową roladę z kremem śmietankowym oraz wiśniami w sosie.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
12
minuty
minut
Łączny czas
52
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia austriacka
,
Kuchnia niemiecka
Porcje
12
Kalorie
264
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt do rolady
75
g
mąki pszennej
(pół szklanki)
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
100
g
cukru
((pół szklanki) )
składniki na krem śmietankowy do rolady
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30 %)
250
g
mascarpone
(zimnego)
2
łyżki
cukru pudru
( - lub do smaku)
dodatkowo do rolady z czarnego lasu
Wiśnie
(Naturalnie Owocowe Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do rolady
Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.
4 białka,
100 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
75 g mąki pszennej,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
Dużą blachę - o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do rolady
Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem - tak aby masa była gęsta i puszysta.
250 ml śmietany kremówki,
250 g mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
Rolada z czarnego lasu - wykończenie:
Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
Nałóż krem - zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) - odłóż około 1/3 kremu do dekoracji wierzchu.
Nałóż wiśnie na całej długości rolady - bliżej tego wolnego brzegu.
Wiśnie
Delikatnie zwiń roladę.
Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę - albo dłużej.
Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
264
kcal
Weglowodany:
22
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ciasto czekoladowe z wiśniami, czekoladowy biszkopt z wiśniami, rolada czekoladowa z wiśniami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!