Zmiksuj lub zagnieć razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, wanilię i masło.
300 g mąki pszennej, 70 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 110 g masła, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć ciasto.
120 ml śmietany kremówki
Podziel ciasto na 3 mniej więcej równe części.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ułóż w odstępach ciasto i ugnieć je na placki o grubości około 2 cm.
Każdy krążek przetnij na 6 trójkątów - rozsuń trochę ciastka, bo będą rosnąć podczas pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20 minut - aż będą lekko rumiane.
Przygotuj lukier - cukier puder wsyp do miseczki, dodaj ekstrakt z wanilii oraz po łyżeczce mleko lub śmietanę kremówkę - tyle aby lukier był lekko płynny.
150 g cukru pudru, 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, mleko
Upieczone scones zanurzaj w lukrze - albo za pomocą łyżeczki posmaruj wierzchy ciasteczek.