Aby przygotować muffinki zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
340 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
Masło zmieszaj z jajkami, sokiem z cytryny oraz maślanką.
1 łyżeczka soku z cytryny, 170 g masła, 2 jajka, 360 ml maślanki
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką
Dodaj owoce i ostrożnie wymieszaj.
200 g owoców
Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
Przygotuj kruszonkę - połącz razem składniki kruszonki - tak aby były lekko sypkie.
60 g masła, 75 g mąki pszennej, 50 g cukru
Posyp kruszonką wierzch babeczek.
Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 15 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 (góra/dół) i piecz babeczki jeszcze przez około 10 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz muffinki w małych foremkach, to upieką się znacznie szybciej).
Po upieczeniu babeczki lekko ostudź, a następnie polej je lukrem.
Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski i dodaj po łyżeczce mleko - aż lukier będzie lekko lejący.