Jak zrobić szybki ryż smażony z warzywami i kurczakiem
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż na dwie części.
400 g piersi z kurczaka
Każdą część potnij w cienkie plasterki, posól i popierz - przemieszaj.
Rozgrzej wok, dodaj łyżeczkę oliwy, wyciśnij dwa ząbki czosnku i krótko przesmaż.
2 ząbki czosnku
Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie gotowy.
Na drugiej dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp suchy ryż i smaż przez kilka minut.
200 g ryżu
Dodaj wody - około 300 ml, wsyp łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki granulowanego czosnku, przykryj pokrywką, lekko zmniejsz ogień i gotuj ryż co jakiś czas mieszając.
przyprawy, około 600 ml wody
Gotowego kurczaka wyjmij z woka i przełóż do miski.
Dodaj do woka jeszcze jedną łyżeczkę oliwy, wsyp mieszankę Hortex Bukiet warzyw słoneczny.
450 g mieszanki warzywnej
Dodaj do warzyw pół łyżeczki curry w proszku, pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę mielonej słodkiej papryki - dokładnie wymieszaj.
Smaż warzywa przez około 5 minut.
Przykryj woka pokrywką, zmniejsz ogień i podduś warzywa aż będą miękkie, ale dalej jędrne - co jakiś czas przemieszaj je.
Jeśli ryż wchłonie całą wodę, a będzie dalej twardy to dodaj do niego więcej wody, zamieszaj i przykryj - wodę dodawaj stopniowo.
Gdy ryż będzie gotowy, to możesz wbić do niego jedno jajko i szybko i energicznie wymieszać całość.
1 jajko
Dodaj do ryżu łyżeczkę sosu sojowego (lub do smaku) i wymieszaj.
sos sojowy
Do warzyw dodaj ryż oraz kurczaka, wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę razem podsmaż - tak aby kurczak był ciepły.
Na koniec możesz dodać do dania więcej sosu sojowego.
Jeśli lubisz pikantne dania, to możesz całość doprawić chilli.
Podawaj od razu - możesz całość posypać przed podaniem świeżym szczypiorkiem.