Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) - piecz bezę przez około 2 godziny.
Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do bezy
Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.
300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 125 g serka mascarpone
Jak zrobić sos karmelowo-czekoladowy do bezy banoffee
W rondelku umieść cukier i podgrzewaj go aż się rozpuści i nabierze karmelowej barwy (ja mieszam cukier drewnianą łyżką) - uważaj aby nie przypalić cukru, bo zrobi się gorzki.
100 g cukru
Do rozpuszczonego cukru dodaj masło i wymieszaj - masa zgęstnieje.
45 g masła
Wlej ostrożnie śmietanę kremówkę (uważaj, bo całość zacznie wrzeć - nie poparz się!), mieszaj aż sos nabierze gładkości.
90 ml śmietany kremówki
Zdejmij rondelek z ognia.
Na koniec dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
około 25 g gorzkiej czekolady
Sos ostudź w temperaturze pokojowej - nie nakładaj go gorącego na bezę.
Jak złożyć bezę
Na bezę wyłóż krem z bitej śmietany, nałóż na niego pokrojone banany, a całość polej sosem karmelowo-czekoladowym.