Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - jeśli nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj do niego trochę zimnej wody.
200 g mąki pszennej, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki oregano, 150 g masła, 1 jajko, trochę zimnej wody
Ciasto uformuj w grubszy placek, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę.
Wyjmij schłodzone ciasto, poczekaj 10-15 minut, aby było bardziej plastyczne.
W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wsyp mieszankę "Warzyw na patelnię", dodaj przyprawę dołączoną w opakowaniu i podsmaż całość kilka minut - tak aby warzywa nie były oszronione.
1 opakowanie mrożonki
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około pół cm.
Posmaruj środek serkiem twarożkowym - zostaw pusty pasek o szerokości około 3-4 cm dookoła obwodu ciasta.
80-100 g serka twarożkowego
Na twarożek wyłóż podsmażone warzywa.
około 60 g mozzarelli
Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch tarty.
Złóż do środka ciasto, tak aby lekko naszło na farsz warzywny.
1 jajko
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
Piecz warzywną tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.