Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Indyjska zupa dhal
Wypieki Beaty
Przepis na indyjską zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów.
3.80
z
40
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
40
minut
Danie
Zupa
Kuchnia
Kuchnia indyjska
Porcje
4
Kalorie
380
kcal
Składniki
2
łyżki
oleju
2
ząbki
czosnku
1
cebula
- posiekana
2
puszki
pomidorów
krojonych (po 400 g)
180
g
czerwonej soczewicy
600
ml
wody
lub bulionu
250
ml
mleka kokosowego
2
łyżeczki
soku z cytryny
1/2
łyżeczki
kurkumy
1
łyżeczka
imbiru
1
łyżeczka
garam masala
1/2
łyżeczki
pieprzu cayenne - lub do smaku
sól i pieprz do smaku
kolendra do posypania
Instrukcja
W większym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmaż kilka minut.
Dodaj przyprawy - kurkumę, imbir, garam masala i pieprz cayenne - przesmaż z cebulą.
Wsyp soczewicę - wymieszaj.
Wlej wodę lub bulion, dodaj pomidory w puszce - razem z sokiem oraz mleczko kokosowe - wymieszaj.
Przykryj garnek pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu przez około 30 minut.
Przed podaniem zupę dopraw solą i pieprzem, posyp świeżą kolendrą.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
g
Kalorie:
380
kcal
Weglowodany:
36
g
Białko:
15
g
Tłuszcz:
20
g
Błonnik:
6.7
g
Słowa kluczowe
cebula, mleczko kokosowe, pomidory, soczewica
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!