Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Pieczone oponki kokosowe
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mocno kokosowe pieczone oponki obtoczone w wiórkach kokosowych.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
godz
Czas wykonania
15
minut
Czas całkowity
2
godz
15
minut
Danie
Deser
,
Tłusty Czwartek
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
170
kcal
Składniki
ciasto:
180
ml
mleczka kokosowego
15
g
świeżych drożdży
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
ok 350
g
mąki pszennej
(2 i 1/4 szklanki)
1
jajko
1
łyżka
oleju kokosowego
lub masła
dodatkowo:
100
g
cukru pudru
(3/4 szklanki)
ok 3
łyżki
mleczka kokosowego
lub zwykłego mleka
0,5
szklanki
wiórek kokosowych
Instrukcja
Mleczko kokosowe lekko podgrzej - tak aby miało lekko ciepłe.
Dodaj do niego drożdże i łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby się rozczyn spienił.
W dużej misce umieść 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, jajko, olej lub masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć - jeśli trzeba to możesz dodać do niego trochę mąki.
Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Wytnij duże koła, a w każdym z nich wytnij środek.
Ułóż oponki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj blachę z oponkami ręcznikiem, albo folią spożywczą i odstaw na 30 minut do napuszenia.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół, lub 160 stopni termoobieg).
Piecz oponki przez około 15 minut - aż będą rumiane.
Cukier puder wymieszaj z mleczkiem kokosowym - ma być lekko płynny.
Wiórki wsyp do miseczki.
Oponki zanurzaj w lukrze, a następnie w wiórkach - smacznego!
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
170
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
5
g
Błonnik:
0.8
g
Słowa kluczowe
pieczone oponki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!