Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Placuszki serduszka przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo puszyste placuszki w kształcie serduszek.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Kalorie
234
kcal
Składniki
składniki na placuszki serduszka
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
(rozmiar L)
30
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
310
ml
mleka
(- 1 i 1/4 szklanki)
100
g
cukru
(pół szklanki)
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
(można dać mniej cukru i użyć cukier waniliowy)
Instrukcja
Jak zrobić placuszki serduszka
Umieść wszystkie składniki w misce.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
30 g masła,
310 ml mleka,
100 g cukru,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Zmiksuj aby nie było grudek.
Patelnię teflonową posmaruj delikatnie olejem.
Foremki w kształcie serduszek posmaruj od środka olejem, ułóż je na patelni.
Nalej łyżką ciasto do foremek.
Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i smaż placuszki przez kilka minut.
Ostrożnie przełóż na drugą stronę i smaż 1-2 minuty.
Delikatnie zdejmij placki z foremkami z patelni, ostrym nożem odetnij od boków foremki.
Powtórz z resztą ciasta.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
234
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
6
g
Błonnik:
0.8
g
Słowa kluczowe
placki w kształcie serca
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!