Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Keks na cydrze
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotny keks z masą bakalii moczonych w cydrze.
4.5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
1
godz
30
minut
Czas całkowity
2
godz
30
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
10
Kalorie
215
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
około 400
g
suszonych owoców
mieszanych (rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki)
250
ml
cydru
100
g
cukru trzcinowego
(pół szklanki)
85
g
mąki pszennej
(trochę ponad pół szklanki)
100
g
pszennej mąki pełnoziarnistej
(pół szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2-3
łyżeczki
przyprawy do piernika
(można pominąć)
2
jajka
duże roztrzepane
Instrukcja
Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki, wszystkie przełóż do rondelka, dodaj cydr i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
około 400 g suszonych owoców,
250 ml cydru
Rondelek przykryj pokrywką i odstaw na całą noc do nasączenia.
Rano do bakalii dodaj roztrzepane jajka - wymieszaj.
2 jajka
W misce zmieszaj razem cukier, obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
100 g cukru trzcinowego,
85 g mąki pszennej,
100 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Wsyp suche składniki do bakalii i wymieszaj łyżką.
Formę keksową o długości maks. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż do niej ciasto.
Piecz w 140 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny - do suchego patyczka.
Jeszcze gorący keks - zaraz po upieczeniu możesz z wierzchu posmarować łyżką płynnego miodu.
Keks ostudź.
Jeśli chcesz go dłużej przechować, to owiń go szczelnie folia spożywczą.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
215
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
2
g
Błonnik:
3.6
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!