Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Oponki z batata
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z puree z batatów i z cynamonem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
godz
Czas wykonania
15
minut
Czas całkowity
2
godz
15
minut
Danie
Deser
,
Pączki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
16
Kalorie
103
kcal
Składniki
oponki:
20
g
drożdży
świeżych
1
łyżeczka
cukru do drożdży
50
ml
mleka
ciepłego
175
g
ugotowanego batata
ok 250
g
mąki pszennej
(ponad 1,5 szklanki)
25
g
cukru
(2 lekko czubate łyżki)
0,5
łyżeczki
cynamonu
mielonego
1
jajko
25
ml
oleju
(około 2,5 łyżki)
dodatkowo:
50
g
cukru
1/4 szklanki
1
łyżeczka
cynamonu
mielonego
trochę mleka
Instrukcja
Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm.
Dużą szklanką wykrój koła, a następnie wykrój środki - np. kieliszkiem.
Oponki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to też być blaszka do donatów).
Skrawki ciasta ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij kolejne oponki - tak do wykończenia ciasta (środki możesz upiec jako mini pączki).
Blachę z oponkami przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
Piecz oponki około 15 minut.
Zaraz po upieczeniu zanurz wierzch oponek w mleku wlanym do miseczki, a następnie włóż oponki do drugiej miski z cukrem wymieszanym z cynamonem.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
103
kcal
Weglowodany:
50
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
11.7
g
Błonnik:
2
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!