Przepis na indyjskie chlebki naan idealne jako dodatek do post i dań obiadowych. Ten prosty przepis krok po kroku przygotujesz bez większych problemów. Spróbuj koniecznie!
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
Dolej ciepłą wodę, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
120 ml wody
Krok 2 - przygotowanie ciasta drożdżowego na chlebki
W misie umieść mąkę, jogurt naturalny, sól i olej.
350 g mąki pszennej, 120 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki soli
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie gęste.
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - formowanie chlebków naan
Po godzinie ciasto ponownie zagnieć.
Uformuj z niego kulę i pokrój ją najpierw na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.
Uformuj z ciasta kule.
Każdą rozwałkuj na cienki placek.
Krok 4 - smażenie chlebków naan
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię.
Smaż placki pojedynczo (ja przykrywałam patelnię pokrywką), przewracaj, gdy na cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki - tak po około 5 minutach - wtedy placek przewróć na drugą stronę i podsmaż około 3-5 minut.
Zdejmij chlebek i połóż na kratkę.
Krok 4 - przygotowanie masła z ziołami
Rozpuszczone masło zmieszaj w miseczce z ziołami i solą - wymieszaj łyżeczką.