Papryki przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne, ułóż je skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3 papryki, 1 papryczka chilli
Piecz w 190 stopniach (termoobieg) przez około pół godziny - skórka musi się pokryć czarnymi plamami.
Upieczone papryki wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą na 10 minut (to ułatwi zdjęcie skórki), po tym czasie folię zdejmij, a papryki zostaw do wystudzenia.
Zdejmij z papryk skórki i potnij je na mniejsze kawałki - przełóż do miski.
Dodaj ser feta - proponuję dać najpierw około 100 g i najwyżej potem dołożyć do smaku - przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory.
150-200 g sera feta, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów
Zmiksuj wszystko dokładnie blenderem.
Dodaj soku z cytryny do smaku, możesz też dodać pieprzu (ja dałam :) - pasta wyszła fajnie pikantna).