Pierniczki zmiksuj aż będą drobne, dodaj masło w kawałkach i zagnieć ciasto.
250 g pierniczków, 200 g masła
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około pół godziny.
Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzej go aż się rozpuści - pilnuj aby się nie przypalił.
100 g cukru trzcinowego
Dodaj masło i mieszaj aż się połączy z cukrem, na koniec wsyp przyprawę do piernika i wymieszaj.
50 g masła, 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Przelej karmel do żaroodpornej formy o średnicy około 26-28 cm.
Na karmelu ułóż przekrojone śliwki (ja miałam dwie warstwy).
okolo 500-700 g śliwek
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na wielkość trochę większą od formy.
Ułóż ciasto na śliwkach i wetknij je dodatkowo pomiędzy śliwki a ścianki formy.
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż tartę na na duży talerz (połóż talerz dnem do góry na formie do tarty, a następnie zdecydowanym ruchem przewróć całość do góry nogami, tak aby talerz znalazł się na dole - uważaj, bo jeśli masz dużo soku ze śliwek, to może wypłynąć :)).
Tartę podawaj na ciepło z lodami.
Jeśli będzie się ją ciężko kroić ze względu na dużą ilość soku, to nakładaj ciasto łyżką :D