50 mlśmietanki 12%(płynnej (można zastąpić mlekiem - jego będzie potrzeba mniej))
aromat pomarańczowy(kilka kropel)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i aromat pomarańczowy, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 ml oleju, 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra wielkość około 45/20 cm.
Mascarpone zmieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, posmaruj nim dokładnie całą powierzchnię ciasta.
Ostrożnie zwiń ciasto w rulon - wzdłuż dłuższego boku.
Potnij ciasto na 8 kawałków.
Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) - przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
Piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu przestudź.
Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru płynną śmietankę lub mleko - dodawaj je stopniowo, aż lukier będzie gęsty, ale już spływający z łyżki. Możesz dodać odrobinę aromatu pomarańczowego dla smaku.
150 g cukru pudru, 50 ml śmietanki 12%, aromat pomarańczowy