Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
15 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W misie miksera umieść resztę mąki, jajka, cukier i masło.
500 g mąki pszennej, 50 g masła, 2 jajka, 50 g cukru
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat, dłońmi ugnieć na placek a następnie zwiń w rulon - lekko go jednocześnie rozciągając.
Pokrój wałek na plasterki o grubości około 1-2 cm - mi wyszło 20 plasterków.
Na dno dużej formy żaroodpornej (lub dwóch mniejszych) wylej rozpuszczone masło.
Każdy plasterek rozciągnij w dłoniach, nakładaj łyżeczką jagody na środek placka, a następnie dokładnie sklej ciasto tworząc kulkę.
około 300 g jagód
Wkładaj bułeczki do formy - jednocześnie lekko je obtocz w rozpuszczonym maśle.
Gdy wszystkie bułeczki będą gotowe przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
W tym czasie przygotuj kruszonkę z podanych składników - wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie widelcem.
75 g mąki pszennej, 40 g masła, 50 g cukru
Posyp wierzch bułeczek kruszonką.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.