Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Kokosowe ciasto z truskawkami
Wypieki Beaty
Szybkie bezglutenowe ciasto kokosowe z truskawkami.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
16
Kalorie
121
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości około 22/22 cm.
Składniki
5
żółtek
z jajek rozmiar L
5
białek
80
g
erytrolu
(5 łyżek) lub innej substancji słodzącej
50
g
mąki kokosowej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
bezglutenowego, lub 0,5 łyżeczki sody
250
g
truskawek
- pokrojonych w plastry
gorzka czekolady
- opcjonalnie trochę startej
Instrukcja
Białka ubij na sztywną pianę - w trakcie dodaj do niej erytrol lub cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące.
5 białek,
80 g erytrolu
Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
50 g mąki kokosowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
5 żółtek
Dodaj mąkę kokosową i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do foremki (około 22/22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż truskawki i możesz też posypać posiekaną lub tartą gorzką czekoladą.
250 g truskawek,
gorzka czekolady
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) około 30 minut - do suchego patyczka.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
121
kcal
Weglowodany:
18
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
6
g
Błonnik:
4
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!