150-200mlmleka( - oryginalnie nie było, ale ja musiałam dolać, bo ciasto było według mnie za gęste)
Instrukcja
Jak zrobić placki z serka wiejskiego krok po kroku
W misce umieść serek wiejski, jajko i cukier - wymieszaj łyżką.
300 g serka wiejskiego, 1 jajko, 2 łyżki cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do twarogu - wymieszaj.
200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tu się okazało, że masa jest zdecydowanie za gęsta i tak stopniowo dodałam do ciasta prawie 200 ml mleka :)
150-200 ml mleka
Rozgrzej dużą patelnię i delikatnie (pędzelkiem) posmaruj ją olejem.
Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż je na rumiano z obydwu stron (ja placki smażę pod przykryciem na małym ogniu, wtedy ładniej wyrastają i się nie przypalają).
Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja użyłam bitą śmietanę, frużelinę malinową oraz beziki (to tak dla rozpusty ;)).