Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Kajmakowe ciasto z jabłkami
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto karmelowe z masą kajmakową i jabłkami.
4.38
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
238
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
200
g
oleju
(1 szklanka)
250
g
masy kajmakowej
100
g
cukru
(pół szklanki) - lub do smaku
4
jajka
rozmiar L
300
g
jogurtu naturalnego
(1 szklanka)
450
g
mąki pszennej
(3 szklanki)
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
700
g
jabłek
- miałam 3 bardzo duże
Instrukcja
Zmiksuj razem olej, masę kajmakową, cukier, jogurt i jajka.
200 g oleju,
250 g masy kajmakowej,
100 g cukru,
4 jajka,
300 g jogurtu naturalnego
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w porcjach do mokrych składników - krótko zmiksuj.
450 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka pokrój w większą kostkę - część możesz pokroić w plasterki.
700 g jabłek
Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w plasterki.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
238
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
2.5
g
Tłuszcz:
12.5
g
Błonnik:
1
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!