Masło zmiksuj z cukrem i mlekiem na puszystą białą masę.
200 g masła, 200 g cukru pudru, 3 łyżki mleka
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
200 g mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody
Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i po łyżce mąki - krótko miksuj.
4 jajka
Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
Podziel ciasto na 4 mniej więcej równe części - u mnie to było po około 230 g.
Jedno ciasto - białe przełóż do foremki do pieczenia o średnicy 16 cm i piecz w 180 stopniach (w trybie góra/dół) około 20 minut - do suchego patyczka.
Do jednej części ciasta dodaj gorzkie kakao i wymieszaj.
1 łyżka gorzkiego kakao
Przelej ciasto do foremki po białym biszkopcie i upiecz jak poprzednie.
Do pozostałych dwóch części ciasta dodaj kawę rozpuszczalną (po pół łyżki) i wymieszaj.
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Upiecz podobnie jak poprzednie.
Przygotuj kawę do nasączenia i odstaw do wystudzenia.
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 120 ml wody
Jak zrobić krem do tortu tiramisu
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
750 g serka mascarpone, 100 g cukru pudru
Podziel krem na dwie mniej więcej równe części - jedną białą odłóż.
Drugą część podziel znowu na pół, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmieszaj, do drugiej części dodaj kawę rozpuszczalną.
30 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Tort tiramisu - wykończenie:
Na paterze ułóż biszkopt kakaowy - jeśli wierzch jest wybrzuszony, to go wyrównaj.
Nasącz ciasto kawą i posmaruj mniej więcej dwiema czubatymi łyżkami białego kremu.
Ułóż ciasto kawowe, nasącz je i przełóż kremem.
Połóż drugi biszkopt kawowy, wyrównaj, nasącz i posmaruj kremem.
Na koniec połóż biały biszkopt - wyrównaj, nasącz, posmaruj z wierzchu kremem.
Teraz wykończ boki - dół tortu posmaruj kremem z czekoladą, środek kremem z kawą rozpuszczalną, a górną część białym kremem - lekko je razem wymieszaj, aby się przenikały.